UUTISIA JA TIEDOTTEITA

Kirvulaisten muistomerkki Hämeenkyrössä puhdistettiin.

23.10.2014 - 31.12.2014


Kirvulaisten muistomerkkiä puhdistamassa Seppo Rautama ja Hannu Henttonen. Eeva Kuosa ja Ritva Tuurala odottelevat vuoroaan. Kuva: Martti Ovaska.
Kirvu-kuvina kirjasta saadaan lukea mm. kirvulaisten evakkotiestä, joka alkoi talvisodan talvena vuonna 1940. Ensimmäinen sijoituskunta oli Hämeenkyrö. Kirvulaisten suuren väkimäärän vuoksi aloitettiin tasoitussiirrot lähialueen muihin kuntiin.
Jatkosodan aikana Kirvun takaisinvaltauksen 6.-12.8.1941 jälkeen vuosina 1941-1942 lähes kaikki kirvulaiset palasivat kotiseudulleen takaisin.
Kirvun kunta ja seurakunta pystyttivät muistomerkin vuonna 1943 Hämeenkyrön hautausmaalle talvisodan jälkeen evakossa kuolleiden kirvulaisten muistoksi.
Ajan saatossa on muistomerkki patinoitunut ja saanut verhokseen sammal-jäkälä kasvuston.
Kirvu-Säätiön hallitus teki alkuvuodesta päätöksen, että Hämeenkyrön muistomerkki tullaan tänä vuonna puhdistamaan.
Hallituksen puheenjohtaja Hannu Henttonen kävi kesällä hautausmaalla tarkastamassa patsaan lomamatkansa yhteydessä, sen osuessa lähitienoille Hämeenkyröä.
Suunnitelmat aloitettiin ja puhdistusaineita ja -menetelmiä testattiin jäkälöityneeseen hautakiveen Mäntsälän hautausmaalla.
Kirvu-Säätiön hallituksen jäseniä lähti 15. päivänä lokakuuta kohti Hämeenkyröä. Talkoisiin osallistuivat hallituksen puheenjohtaja Hannu Henttonen, varapuheenjohtaja Martti Ovaska sekä valtuuskunnan puheenjohtaja Seppo Rautama ja sihteeri Eeva Kuosa.
Seppo Rautama oli sopinut Hämeenkyrön seurakuntapuutarhuri Sari Rainan kanssa tulostamme, joten vettä muistomerkin pesua varten oli saatavilla.
Noin kolmimetrinen muistomerkki erottui ylväänä hautausmaalla talkoolaisten saavuttua kiviaitauksen viereen.
Kirvun Sairalassa syntynyt, hämeenkyröläinen, Ritva Tuurala oli vastassa talkoolaisia käyden reippain ottein töihin käsiksi.
Kastelut, liotukset ja harjaukset eri työvälineillä alkoivat tuottaa tulosta. Patsaan sileä etupuoli puhdistettiin kaikesta patinasta. Patsaan hiomattomat reunat ja tausta jätettiin koskemattomiksi. Ne omalla tavallaan antavat kuvan ajan kulumisesta. Tekstin kultaus oli kokonaan häipynyt, jonka uusiminen päätettiin toteuttaa ensi keväänä.
Hämeenkyrön seurakunta on istuttanut monivuotiset kukat patsaan eteen. Ritva Tuurala on vuosittain ostanut kesäkukat myös muistomerkille, hoitaessaan muutaman metrin päässä olevaa vanhempiensa hautaa.
Seurakuntapuutarhuri Sari Raina lupasi Hämeenkyrön seurakunnan jatkossa laittavan muistomerkille myös kesäkukat ja huolehtivan kukkien kastelusta.
Seppo Rautama luovutti kiitossanoin Ritva Tuuralalle ja Sari Rainalle Kirvu-kuvina kirjan.
Istutimme lopuksi näyttävät callunat patsaan eteen kunnioittamaan kirvulaisten vainajien muistoa.
Talkoomatkalaisista Martti Ovaska oli ainoa, joka on syntynyt Kirvussa. Hän oli ollut kaksi ja puolivuotias, kun heidän perheensä oli sijoitettu talvisotatalvena Hämeenkyrön pappilaan. Tämä punainen rakennus sijaitsee parinsadan metrin päässä kirvulaisten muistomerkistä ja toimii nykyisin kerhotilana. Martti valokuvasi hartain mielin rakennusta monelta kantilta.
Eeva Kuosa.


LIITTEET